Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
18
máj

Kedves Felnőttek!

Címkék: trend
Benei Péter

Nekünk nem volt rendszerváltásunk. Nem volt nemzeti tragédiánk, nem volt világháborúnk. Nekünk a szélessáv jutott. 

Számunkra nem érdekes a 15 perc hírnév. Nekünk 15 perc magánéletre van szükségünk. Nem rejtőzünk el egymás elől, nem rejtegetjük a tegnapi buli fényképeit. Ha anyu regisztrálna oda, ahol mi is vagyunk = dráma. Ne nézz hülyének minket, előbb tudjuk, hogy mit oszthatunk meg magunkról, mint hogy te tudd, mit keress meg rólunk.

Nem barátaink vannak, hanem rajongóink és követőink. Nem elmesélünk, hanem megosztunk. Nem beszélgetünk, hanem chatelünk és kommentelünk.

Nem értjük a technikai vívmányokat, nem értjük a működésüket. Őszintén, nem is érdekes számunkra. Életünk elválaszthatatlan része, olyan, mint egy ruha, amit felveszünk.

Nem értjük, ha a magánélet védelméről van szó, mi mindent megosztunk egymásról. Mindenről van véleményünk: arról, amit vásárolunk, azokról, akikkel együtt lógunk, azokról, akiket a tévében és a neten látunk. Nem érdekel a tegnapi napilap. Ennél régebbi már csak a kétórás hír. 

Figyelünk egymásra. Figyeljük, hogy mit osztanak meg velünk. Aki nem figyel ránk, kiesik a fókuszból. Legyen az haver, barát, cég, tévéműsor vagy újság. 

Nem kötődünk, csupán lájkolunk. Nem nagyon, nem túlságosan, nem komolyan, csak úgy: for fun. Jelezzük: figyelünk rád.

Nincsenek hőseink, nincsenek nagy zenekaraink, nincsenek generációs példaképeink. Emberek, eszmék és termékek vannak csupán, akiket és amiket észreveszünk és kiemelünk magunknak. Jelvények vannak csupán, melyeket a mellünkre tűzünk. 

Ha nem figyelsz ránk, magadra vess. Sértődötten és unottan tudomásul vesszük: nem kellünk neked. Te sem kellesz nekünk. Így hát ne lepődj meg, ha nyilvános magánbeszélgetéseinkben elküldünk a picsába, cégeddel, termékeddel, szolgáltatásaiddal együtt.

Oda, ahová való vagy: a huszadik század méltán elfeledett hősei közé.

Megosztás
Címkék: trend

A bejegyzés trackback címe:

http://karma.blog.hu/api/trackback/id/tr432002819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.05.18. 17:05:39

kedves gyerekek,

majd ha egy hacker lefosztja a szüleitek bankszámláját, mert a megosztott adataitok alapján ellopta a személyazonosságotokat, vagy ha betörnek apuci házába, mert online közvetítitek a nyaralást, így ország-világ tudja, hogy most egy hétig háborítatlanul lehet dolgozni odabenn, akkor majd rájöttök, mi az a magánélet védelme.

én szóltam

folyamatábra 2010.05.18. 17:40:19

huszadik század, huszadik század... Akkor születtél, nem?
(amúgy értem)

thehandsomest (törölt) 2010.05.18. 17:41:23

@Hammer:
Mint mindennek ennek is megvannak a veszélyei. De kimaradni már nem lehet.
www.youtube.com/watch?v=lFZ0z5Fm-Ng

Szeptim 2010.05.18. 17:48:47

Más is lájkolt már valamit, ami igazából nem tetszett neki, csak azért, hogy az illető talán késsőb szintén lájkolja valamiét?

Serio (törölt) 2010.05.18. 18:09:16

Hát nem tudom...

Ez most mi akart lenni?

***

Annak idején, még a 90-es évek derekán a hittantanárom (a személyiségi jogok tiszteletben tartásával, nevezzük őt Felföldi-Derűss Rezsőnek) ilyet szólt be, hogyaszongya: "Manapság már a gyerekek a Sulinet MULTIMÉDIÁS világára figyelnek csak, ahol Istennek semmi helye nincs...", mindebből a MULTIMÉDIÁS az leginkább szitokszóként volt jelen, alighanem seggfogalma nem volt az öregnek hogy mit jelent, csak hogy valami ördögtől valót, és arról sem sikerült belőle értelmes választ kicsikarnom, hogy ott pontosan milyen okból is "nincs az Istennek helye".

Na most a bejegyzést olvasva ő jutott eszembe.

Kedves gyerekek, sajnos erre mondja az én generációm, hogy EPIC FAIL.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.18. 18:10:51

Kedves Péter!

"Nekünk a szélessáv jutott."

Az aranylövést is próbáld ki.

Félkupica_Fehér_Főnök 2010.05.18. 21:02:16

"Nincsenek hőseink, nincsenek nagy zenekaraink, nincsenek generációs példaképeink. Emberek, eszmék és termékek vannak csupán, akiket és amiket észreveszünk és kiemelünk magunknak. Jelvények vannak csupán, melyeket a mellünkre tűzünk. "

Lehet, hogy a magam 26 évével már "öreg felnőtt" vagyok, de ez akkor is kurvagáz...

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.05.18. 21:37:24

@thehandsomest: nem kimaradni kell. sőt nem is szabad. csak nem ész nélkül megosztani mindent

Wilhelm 2010.05.18. 22:29:54

Sajnalom Karmasok hogy ilyennek VALJATOK magatokat. Mert ez csak egy poz !
Se tartalom, se forma, se cel.
Egy pillanatig elszomorodtam. Azt hittem hogy nihilizmussal talalkoztam, de meggyozodesem, hogy ti is kemenyen dolgoztok, karrieristak vagytok/lesztek, uj gazdagok, politrukok mert lenyegeben a XX. kitenyeszett brojlerei vagytok - de ezt meg nem latjatok be. Remelem idoben leszoktok a nagy dumarol es komoly dolgokrol gondolkodtok es pofaztok.

Benei Péter · http://www.karma.blog.hu 2010.05.18. 23:05:34

@Wilhelm: Szerintem félreértetted a bejegyzést (mint egyébként sokan mások is). Valahol pont arról a nihilizmusról szól, ami jellemző a mai tizenévesekre, mint amit Te is számon kérsz.

O'Seamus · http://www.hhanuman.blogspot.com/ 2010.05.18. 23:10:26

jesszus, hova kerültem?!:D egy zseniális poszt után ennyi félreértést és földhözragadt humortalanságot a kommentekben! pedig a behegyzés tyler durden nagymonológja után szabadon abszolút kifejező hitvallás:)

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.18. 23:35:18

@Benei Péter:

biztos hogy "mi" "értettük félre"?:

azaz biztos, hogy a vevőkészülékekben van a hiba?

Benei Péter · http://www.karma.blog.hu 2010.05.18. 23:43:22

@Ezt a népet sajnáljam?: Bizonyára túl szofisztikált volt az iróniám, de az első bekezdésben ott egy harcosok klubja link.

Szerinted mit sugall az, hogy valaki 2010-ben Harcosok klubja parafrázist nyom? 2010-ben! :D

Szerintem fuss neki újra a cikknek és próbáld úgy olvasni, mintha egy 16 éves írta volna.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.18. 23:54:27

@Benei Péter:
értem én h 16 éves

az a gond, hogy az jön le az egészből, mintha ezzel te magad is azonosulnál
és ezen a HK idézet egyáltalán nem segít, sőt

nincs kikacsintás a posztban abból a nézőpontból, amiről szól

Benei Péter · http://www.karma.blog.hu 2010.05.18. 23:59:46

@Ezt a népet sajnáljam?:

Az a címe, hogy "Kedves felnőttek!"

Írjam oda a végére, hogy ha te is menő tinike vagy, akkor ircsizd már alcsi a papcsit ott lent hogy lázadunk a szülcsik ellen! Esetleg linkeljek egy Pink Floydot, we dont need no education? :D

Fura, sokaknak félrement ez a bejegyzés, rendszerint a 30-40-es olvasók értették félre.

tutuka · http://kockagyar.hu 2010.05.19. 00:06:00

@Benei Péter: talán azért pont ott (itt) ment félre, mert az elmúlt 10 évben már 47 változatban olvastuk(tam) ugyanezt. már nem éri meg/unalmas a hasonlókat gondolkodva végigolvasni.

Benei Péter · http://www.karma.blog.hu 2010.05.19. 00:11:56

@tutuka: dehát minden évben leírják az éppen aktuális 20-30 évesek az éppen aktuális tizenévesekről ezt. Annyi a különbség, hogy a trendek változnak picit, most éppen online vannak sokat, de ezelőtt meg bandázgatás ment, meg fanzine-olvasás... :-) Én legalábbis valami ilyesmit csináltam tizenévesen, akkoriban asszem az IRC volt az esemény. :-)

nyerőbenő 2010.05.19. 03:57:04

@Benei Péter: többször is elolvastam a cikket, volt valami célod vele? nem találtam meg... olyan ciki a semmi körűljárását olvasni, minden generáció megpróbálja leszarni az előzőt, és megpróbál önmaga lenni, ha megtalálja önmagát, de ezt egy szerető "öreg" nélkűl nehéz, a gagyik amikért oda vagytok nem érnek 2 rézpetákot majd egyszer rájössz, viszont egy igaz baráti szó és kéz amely átölel a megfelelő pillanatban mindent, többet mint a világegyetem összes kincse... ez a NET-es ismerkedés ez rettegés, félelem a kitárúlkozástól szemtől szembe, gyávák vagytok mindenféle eszközökhöz folyamodtok és nincs kurázsitok odamenni a msáikhoz és azt mondani tetszel nekem jó lenne dumcsizni most és itt, a tükörtől is félsz? a zenei értékeitek számomra csak értéktelen zaj és meglehetősen üres ömlengés a szövege, de ezt ne vedd sértésnek mert az izlést elismerem messzemenően személyesnek bár azt vállalni illenék, milyen értékeitek vannak kéznél? igazi emberi értékek?

SándorSzabolcs · http://karma.blog.hu 2010.05.19. 09:11:58

@Wilhelm: Isten ments, hogy ilyennek valljuk magunkat. A poszt ironikus, legalábbis ezzel a szándékkal íródott.

nénike · http://mandiner.hu 2010.05.19. 10:29:48

@Benei Péter:

Nekem is félrement elsőre, talán mert a pofikád alapján van köztünk egy gyenge 15 év. Ha levehettem volna, hogy te is "lefelé" beszélsz, teljesen jónak tartottam volna a textust. Egyetértőleg.

Rézvirág 2010.05.19. 10:36:49

@Benei Péter: Nem lehet úgy olvasni, mert bár elég kölyök kép mosolyog itt a baloldalon, az egészről ordít, hogy irónia. Kár.

Zb74 2010.05.19. 10:43:40

@Benei Péter: Kukkants be az írásodat szemléző mandiner blogra is, ott találod az igazán sötét hozzászólásokat! Döbbenet, hogy egyes embereknek mennyire nincs érzékük az iróniához.

A vicc az egészben az, hogy ha nem többes szám első személyben írod meg a cikket, akkor ugyanazok az arcok, akik most fröcsögnek rád, lelkesen helyeselnék minden mondatodat...

pecunia 2010.05.19. 10:46:35

Nekünk volt rendszerváltásunk. Nekünk volt nemzeti tragédiánk, nekünk volt világháborúnk. Nekünk a vonalas telefon jutott.
Számunkra nem volt érdekes a hírnév. Nekünk szabad magánéletre volt szükségünk. Nem akartunk elrejtőzni egymás elől, ezért rejtegettük a véleményünket. Ha eljutnál oda, ahol mi voltunk = dráma. Ne nézz hülyének minket, de előbb tudtuk, hogy mit gondolsz rólunk, mint hogy te megosztottad ezt másokkal.
Nekünk barátaink voltak és hivatásos követőink. Nem elmeséltünk, hanem elsuttogtunk. Nem beszélgettünk, hanem a sorok között olvastunk és a sorok között kommentáltunk.
Nem értettük a technikai vívmányokat, nem értettük a magnó, a videó működését. De érdekes volt számunkra, mert életünk elválaszthatatlan része lett a hang, a kép, amit rólad felvettünk.
Mi értettük, hogy ha a magánélet védelméről van szó, miért nem oszthatunk meg mindent egymással. Pedig mindenről volt véleményünk: arról, amit vásároltunk volna, a nyugatról, ahol nem lóghattunk együtt, azokról, akiket máshova kívántunk, azokról, akiket a tévében és a filmeken láttunk. Bennünket nem érdekelt az aznapi napilap, mert tudtuk előre, hogy mi lesz benne. Annál régebbi már csak a másnapi napilap volt.
Figyeltünk egymásra. Tudtuk, hogy „fentről” mit osztanak meg velünk és hogyan osztanak meg bennünket. Aki nem figyelt eléggé, arra ráesett a fókusz. Aztán már ő is figyelt. Mindegy volt, hogy haver, barát, házastárs.
Sokakhoz nem kötődtünk, csupán lakájkodtunk velük. Nem nagyon, nem túlságosan, nem komolyan, de nem csak úgy. Jelezték: „Figyelünk rád!”
Vannak hőseink, vannak nagy zenekaraink, vannak generációs példaképeink. Emberek, eszmék és termékek, akiket és amiket észrevettünk és kiemeltünk magunknak. Ezek nem olyanok, mint a jelvények, amelyeket a mellünkre tűzünk. Építettek, építenek bennünket.
Ha nem figyelsz ránk, magadra ne vedd! Lehet, hogy sértődötten, de nem unottan tudomásodra hozzuk: kellesz nekünk! Tudjuk, mi is kellünk neked. Így hát ne lepődj meg, ha magánbeszélgetéseinkben sérelmezzük ugyan, hogy elküldesz a picsába a cégünkkel, termékeinkkel, szolgáltatásainkkal együtt, de azért titokban mosolygunk azon, hogy hősiesen duzzogva vásárolod és használod őket.
Hogy eljuss oda, ahová való vagy: a huszonegyedik század méltán elismert hősei közé.

Benei Péter · http://www.karma.blog.hu 2010.05.19. 10:48:48

@Zb74: Igen, de ha nem többesszámban íródik a cikk, akkor nincs értelme megírni. :) A témát rengetegen leírták már, rengeteg alkalommal, ez egy picit újdonság lehetett volna.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.19. 10:57:49

@Benei Péter:

én nagy bandón, hofin és sándor györgyön edződtem,
de itt nem lehet érezni az iróniát, csak az esze gyanítja az embernek, hogy talán mégis...

egyetlen mankó van a posztban: a fotó

blnd! · http://www.ghettobazaar.blog.hu 2010.05.19. 14:21:11

:D jo lett, sztem vicces is, idosebbek irhatjak, h ironkus vagy _szomoru_, de az biztos, hogy eleg pontosan jellemez egy korosztalyt (nemi teruleti megkotessel)

Jette (törölt) 2010.05.20. 21:15:01

@Benei Péter: haggyadazt! :)
fölöslegesen vitázol, mert NEM értik...

és gratula a posthoz!

gaborpalotai 2010.05.23. 10:47:09

az rendben van hogy kommunikációs szempontból ezt ezerszer leírták már, aktuális és gondolatindító téma, de ami valóban érdekes lehet, hogy ezt milyen környezetben teszik. mert cuki, hogy ezen a digitálisan transzparens közösségi magánéleten liberális operációs rendszer van, viszont nem szabad elfelejtenünk hogy van egy jogállami/politikai környezet, akiami legitimizálja, hogy mit lehet mondani és tenni és mit csak gondolni. őt csak óvatosan illik elküldeni a picsába, mert ennek a keretrendszernek a törvényeit egyenlőre még nem a kedves nem felnőttek írják... és egyenlőre a társadalmi politikai szerkezetváltozás nem valami plug and play folyamat...
kíváncsi vagyok mit kezd a két rendszer egymással és mikor tör ki az első polgárháború : )

sbmaister 2010.07.21. 19:17:43

ezt ma felolvasták a parlamentben :D
grat!